Spustili jsme pro vás nové webové stránky.
Pondělí: 30. 1.
Úterý: 31. 1.
Středa: 1. 2.
Čtvrtek: 2. 2.
Pátek: 3. 2.
Dobrou chuť!
NA ZÁKLADĚ LEGISLATIVY EU 2000/13 OJ VYHLÁŠKY 113/2005 SB.,0 ZPŮSOBU ORGANIZOVÁNÍ POTRAVIN A TABÁKOVÝCH VÝROBKŮ JSOU VEŠKERÁ STRAVOVACÍ ZAŘÍZENÍ POVINNA OD 13. 12. 2014 ZVEŘEJŇOVAT MNOŽSTVÍ ALERGENÚ V POTRAVINÁCH.
ALERGENY V POTRAVINÁCH
Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně vyskytující se látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání.
Běžné potravinové alergeny: Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovala 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu označení.
SEZNAM POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ, KTERÉ PODLÉHAJÍ LEGISLATIVNÍMU OZNAČOVÁNÍ DLE SMĚRNICE 1169/11 EU
1. Obiloviny obsahující lepek, výrobky z nich
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z něj
8. Skořápkové plody a výrobky z nic
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany
13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
TENTO SEZNAM JE POUZE INFORMATIVNÍ
MATEŘSKÁ ŠKOLA, ul.
Eduarda Světlíka, Hulín, příspěvková organizace
Ed. Světlíka 1197
768 24 Hulín
e-mail: ms.hulin@seznam.cz
telefon: +420 573 352 704
Po | Út | St | Čt | Pá | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
30 |
31
1
|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Když skřivánek v únoru zpívá, brzy se pod nosem slívá.
Svatá Agáta na ranní mlhy bývá bohatá.